Afdrukken
Hits: 11517

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Als je besluit om vegetarisch te gaan eten denk je direct aan wat er dan voor het vlees in de plaats moet komen.
Op dit moment zijn er in de winkels diverse goede vleesvervangers verkrijgbaar. Enkele van deze vleesvervangers zullen we noemen.

Tempeh
Tempeh is afkomstig uit Indonesie en is het resultaat van een fermentatie (soort gistingsproces) van gekookte sojabonen waardoor deze zeer licht verteerbaar en rijk aan enzymen worden . Het gevolg hiervan is dat de eiwitten beter worden opgenomen door het lichaam, zodat tempeh een belangrijke vleesvervanger genoemd mag worden.

Tofu
Tofu of tahu, het meest gekende sojaboonproduct, is afkomstig uit China. Tofu wordt bereid door stremming van sojamelk met nigari, een mineraalrijk stremmiddel, gewonnen uit zeewater. Tofu is een zeer veelzijdige eiwitbron, en kan dan ook op duizend en een manieren aangewend worden in de keuken.

Seitan
Seitan wordt gemaakt door extractie van gluten uit tarwemeel, die dan gekookt worden in een bouillon van shoyu en kombu (zeewier). Seitan is erg eiwitrijk en lijkt sterk op vlees, zodat het een ideaal product is om argwanende gasten voor te schotelen.

Natto
Natto is een ander gefermenteerd sojaboonproduct, afkomstig uit Japan. De eigenschappen ervan zijn min of meer vergelijkbaar met die van tempeh. Natto is echter losser van structuur en heeft een meer uitgesproken smaak. Natto is het enige sojaboonproduct dat rauw gebruikt kan worden.

Quorn
Quorn (spreek uit: korn) is een veel gewild product dat buitengewoon makkelijk te bereiden is. Quorn is verkijgbaar in allerlei vormen en smaken, maar veelal wordt het in blokjes geleverd. Quorn heeft een stevige structuur en wordt gemaakt van een schimmeleiwit (Fusarium graminearum). Sommige Quorn procucten zijn gemaakt van kippeneieren zodat deze vorm niet geschikt is voor veganisten.

Taro
Taro is een knolgewas met veel zetmeel (net als een aardappel). Vleesvervangers bereid op basis van taro zijn te koop als vegetarische inktvis, garnalen, vissticks, zeewierstrips, zeeoester, 'krokant vlees' en gehaktballetjes. Bij de bereiding wordt van de taro een pasta gemaakt die wordt vermengd met bijvoorbeeld sojaextract, tarwe-eiwit, paddestoel en plantaardige oliën, kruiden en specerijen.

Lupino
Lupino is gemaakt van de zaden van de zoete lupine-plant. Lupine doet denken aan tahoe, maar is wat kruimeliger van structuur en droger. Lupine bevat van nature vitamine B12 dat echter niet door het menselijk lichaam kan worden opgenomen. Het kan op vele manieren worden toegepast. Vanwege het brokkelige en bindende karakter is lupine geschikt voor het maken van soepen, sauzen, groenteschotels, roerbakken, enzovoort. Lupine-eiwit wordt ook verwerkt in burgers, sticks, kaascarre en falafel.