Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Fenylalanine (Phe) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor diverse biochemische processen. Fenylalanine is onder andere nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Het schijnt de seksuele opwinding te verhogen en hormonen vrij te maken die de eetlust reguleren.

Belangrijke bronnen van fenylalanine: producten die aspartaam bevatten zoals kauwgom en "Light" dranken maar ook kaas, amandelen, pinda's, sesamzaad, sojabonen en eiwitten in het algemeen zijn goede bronnen van fenylalanine.

Het is een natuurlijke stof, die in vrijwel ieder eiwit (dierlijk of plantaardig) voorkomt. We hebben fenylalanine nodig uit de voeding, aangezien we het zelf niet aan kunnen maken. Ook in al onze lichaamseiwitten zit fenylalanine. Doordat we het niet aan kunnen maken is het een zogeheten essentieel aminozuur (vergelijkbaar met vitamines). Zonder fenylalanine kunnen we simpelweg niet bestaan. Echter, er is een groep mensen die lijden aan phelylketonurie (PKU), een erfelijke afwijking, waarbij een teveel aan fenylalanine niet door het lichaam kan worden uitgescheiden (normaal via de urine). Het teveel wordt omgezet in diverse giftige verbindingen door de lever. Mensen met PKU die een teveel aan fenylalanine binnenkrijgen hebben dus last van allerlei vergiftigingsverschijnselen.

Veel suikervrije producten bevatten aspartaam als zoetstof. Aspartaam bestaat uit twee aminozuren, één ervan is fenylalanine (40%). Omdat dit dus een gevaar op kan leveren voor mensen met PKU wordt er een waarschuwing op de producten geplaatst. Mensen met PKU weten wel dat ze niet teveel eiwit mogen eten, dus op eiwitrijke producten, zoals melk en kaas, staat geen waarschuwing. Producten waar normaal geen eiwit in zit (zoals frisdrank) bevatten daarom wel een waarschuwing.

Eigenschappen van fenylalanine:

  • Kan een aanval van depressie helpen verlichten.
  • Kan helpen verslavingsgedrag te beheersen.
  • Stimuleert de geestelijke alertheid.
  • Bevordert de seksuele opwinding.
  • Vermindert honger en de zucht naar voedsel.
  • Bij mensen met Fenylketonurie (PKU) kan fenylalanine hersenbeschadigingen veroorzaken

Bron: www.food-info.net
Vegetarisme.nl, Powered by Nextplore...