Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Ingrediënten voor 2 personen
½ blok tempeh
1 flinke fijngesneden ui
1 teentje knoflook
2 rode paprika's
1 kuipje boemboe bali van Koningsvogel
½ pond sperciebonen
Javaanse suiker
ketjap manis
zout
¼ blok santen of blikje kokosmelk
½ pond sperciebonen
1 rode peper

Bereiding
Voorbereiding:
Maak de sperciebonen schoon en breek ze in kleine stukjes Snijdt de rode peper in de lengte in tweeen en haal de pitjes eruit tenzij je niet ban bent van een beetje heet.

Bereiding:
Snijdt het blok tempeh in de breedte in twee stukken. Het overgebleven deel kan ingevroren worden. Snijdt dan het overgebleven deel in heel dunne schijfjes. Bak de uien aan met de knoflook en de peper en laat dan de tempeh meebakken. Voeg de inhoud van het kuipje boemboe bali toe en de in stukjes gebroken sperciebonen. Roer alles goed door. Voeg daarna de santen of de kokos melk toe en voeg wat water toe, het mag niet te droog worden. Voeg daarna de in stukjes gesneden paprika toe en doe er een flinke scheut ketjap en een eetlepel Javaanse suiker bij. (gewone bruine rietsuiker kan ook, als smaakt dat iets anders) Als het te droog wordt wat water toevoegen.

Serveertips:
Lekker met rijst.
Opmerking: er zijn mensen die het al "heet genoeg" vinden zonder de rode peper. De boemboe bali is zelf ook al pittig maar ik vind het zelf lekker met een extra rode peper. (Een theelepel sambal oelek kan ook).

Notities
Opmerking: Sommige sambal producten bevatten dielijke ingredienten.

Bron: Esther Doesema-Broekema
Vegetarisme.nl, Powered by Nextplore...