Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Functie

Onderzoek heeft uitgewezen dat een groot aantal mensen een chronisch tekort heeft aan selenium. Selenium komt voor in het enzym gluthathionperoxidase, dit enzym heeft een sterke anti-oxidante werking. Verder helpt selenium bij het regelen van de bloeddruk, het verhoogt de weerstand en helpt het bij de afvoer van giftige metalen uit het lichaam. Ook speelt selenium een rol bij het vormen van co-enzym Q10,  een co-enzym betrokken bij het omzetten van voedsel in energie. 
 
Eigenschappen

Voorkomt veel soorten kanker
Houdt de ogen en het gezichtsvermogen gezond
Houdt de huid het haar gezond
Stimuleert de weerstand
Biedt bescherming tegen hartkwalen en ziekten van de bloedsomloop
Kan alcohol, veel drugs, rook en sommige vetten ontgiften
Verbetert de leverfunctie
Verhoogt potentie en geslachtsdrift bij de man
Wordt gebruikt bij de behandeling van artritis
Verlicht opvliegers en andere symptomen tijdens de overgang
Helpt tegen roos

Indien tekort

Geen speciale symptomen, maar een tekort kan het gevolg zijn van dieeten met veel fabrieksmatig bewerkte voedingsmiddelen. 
 
Indien teveel

Selenium is giftig in hogere doses. Gevolgen van te veel selenium zijn zwarte vingernagels en/ of een knoflookachtige geur op de huid. Neem per dag niet meer in dan 450 microgram, tenzij onder controle van een arts of dietist. 
 
Dosering & natuurlijke bronnen

Belangrijke bronnen van selenium zijn onder andere: volkorenbrood, knoflook, noten, zemelen, groente en melk. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium is 0,01 tot 0,075 mg. Mannen kunnen 75 microgram (0,075 mg) en vrouwen 60 microgram (0,060 mg) seleniumsupplementen gebruiken. Een seleniumsupplement dient samen met 9 tot 120 microgram vitamine E te worden ingenomen om het goed tot zijn recht te laten komen. Doseringen van 400 tot 1000 microgram zijn gebruikt om de weerstand te stimuleren en kanker te helpen voorkomen. Doseringen van 50 tot 200 microgram zou echter genoeg moeten zijn om er baat bij te hebben. 
 
Bron: www.natuurlijkerwijs.com

Meer weten over voeding? Bekijk deze boeken...

DISCLAIMER
Artikelen op deze website worden enkel weergegeven als vrijblijvende informatie en zijn geen vervanging voor een geneeskundige behandeling of geneeskundig of voedingsdeskundig advies van welke aard ook. Raadpleeg steeds uw arts voor alles wat met uw gezondheid te maken heeft. De eigenaar van deze website kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de juistheid of om het even welk ander kenmerk van de verstrekte informatie, noch voor het gebruik ervan, noch voor om het even welk gevolg van het gebruik ervan.

Vegetarisme.nl, Powered by Nextplore...